Gluténmentes zöldfűszeres bucik


Buci
Sokáig kísérleteztem a kelt tésztákkal gluténmentes lisztekből, míg viszonylag jó állagú zsemlét/bucit sikerült alkotni. Nem mindegy milyen lisztkeveréket használok egyes receptekhez, mert mindegyik másképp “viselkedik”. Sajnos a csomagoláson található receptek nekem a legritkább esetben válnak be, ezért mindig újítanom kell.

Íme a nálam bevált keverék:

-Zsemlénként 1 evőkanál Schär Mix it! és 1 evőkanál Spar Free From lisztkeverék
-1 teáskanál cukor
-1 kávéskanál só
-Élesztő (én általában szárítottat használok, 4 zsemléhez fél zacskónyit)
-Annyi langyos víz, hogy lágy, de még gyúrható legyen a tészta
-Frissen vágott snidling
-1 tojás

Elkészítés:

1. A hozzávalókból viszonylag lágy, de jól gyúrható tésztát kell készíteni és annyi felé osztani, ahány bucit szeretnél csinálni.
Bármilyen fűszert ízlés szerint keverhetsz bele, sőt akár el is hagyhatod őket, ebben az esetben “sima” zsemle születik. Én most snidlingeset készítettem, mert épp az volt itthon frissen, de nagy kedvenc a pizza-fűszeres buci is.

2. A kisebb ökölnyi gombócra formázott tésztát sütőpapírral takart sütőlemezen egymástól viszonylag nagy távolságra helyezd el, hogy legyen helye dagadni. Konyharuhával letakarva kb. 30 percet kell keleszteni. Akkor jó, ha a kétszeresére dagad. Miközben kel a tészta, a tojást keverd el egy evőkanál vízzel. A megdagadt bucikat kend meg ezzel a tojással, és tedd a 180-200°-os sütőbe kb. 30 percre.

3. A kisült bucikat tedd olyan helyre még melegen, ahol kicsit párásodhatnak, így puhul a héjuk. (Mondjuk egy jénaiba és takard le a tetejével.)

A tapasztalat alapján a gluténmentes kenyerek zsemlék finomabbak frissen, mint a „rendes” lisztből készültek, ezért érdemes annyit készíteni belőlük, amennyi belátható időn belül elfogy, mert tárolás után már nem az igazi az állaguk.

Elkészítési idő: kb. 90 perc

Hozzászólások