Gluténmentes tiramisu


Gluténmentes tiramisu recept

Hozzávalók a piskótához:
– 4 db tojás
– 4 ek. kristálycukor
– 4 ek. kukoricaliszt
– 1 mk. sütőpor

A hozzávalókból gluténmentes piskótát sütünk, úgy, hogy a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral habosra turmixoljuk, majd hozzáadjuk a sütőporos kukoricalisztet és simára keverjük. Óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a tojásfehérjékből keményre vert kemény habot és egy sütőpapírral borított sütőlemezre egyenletesen eloszlatjuk a keveréket és előmelegített sütőben kb 180 fokon 15 percig sütjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, úgyis összevágjuk majd. Amíg teljesen kihűl, addig megcsináljuk a krémet.

Hozzávalók a krémhez:
– 250 g Mascarpone
– 3 tojás
– 3 ek kristálycukor
– kb. 2 dl erős hideg kávé
– 1 cs vaníliáscukor
– 3 ek. rum, vagy amaretto likőr esetleg rumaroma
– kb. 1 ek cukrozatlan kakaópor

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral turmixgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a rumot és a mascarponét, majd az egészet szintén turmixgéppel sűrű krémmé keverjük. Ehhez a krémhez adjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab.

A kihűlt piskótát kb. 2×5 cm-s csíkokra vágjuk és egy négyzet alakú üvegtál aljára tesszük őket. A piskótát meglocsoljuk a kávéval (én ehhez is tettem 1 ek. rumot) hogy kicsit átázzanak, de ne teljesen. Ezután a piskótás réteget megkenjük vastagon krémmel, majd megszórjuk kakaóporral. Erre egy következő piskótás réteget teszünk, majd addig folytatjuk, amíg az alapanyagok elfogynak. A tetejére krém kerüljön!
Az elkészült tiramisut 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt megszórjuk a tetejét bőven kakaóporral.

Ebből az adagból egy 20×20 cm-s tálban 3 piskótaréteges tiramisut csináltam, de nem volt tocsogós a krémtől, szóval aki sok krémmel szereti, elég 2 réteget rakni.

Hozzászólások