Gluténmentes szalagos fánk


Gluténmentes fánk

Gluténmentes fánk

 

Hozzávalók:
– 50 dkg Mix per pane gluténmentes lisztkeverék
– 1 csom Haas instant élesztő
– 5 dkg Liga margarin
– 1 egész tojás
– 1 tojás sárgája
– 1 csipet só
– 2 ek. porcukor
– 3 dl langyos kókusztej
– kb 6-8 dl olaj a sütéshez

A hozzávalókat alaposan kikeverjük és letakarva meleg helyen kb 45 perc, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett lapon kissé átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 6-8 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatjuk.
A korongok közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd letakarva még kb. 20 percig pihentetjük.
A forró olajba úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a pihentetés közben fent lévő oldaluk kerüljön először az olajba.
Azt írják több receptben is, hogy először lefedve kell a fánkokat sütni, de én ezt kihagyom mindig, mert nincs olyan nagy fedő, ami a serpenyőre jó lenne, de így is tökéletesen megsülnek.
Arra kell vigyázni, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor a külsejük hirtelen megsül, belül pedig nyers marad.
Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd szalvétával borított tányérra tesszük és még forrón megszórjuk porcukorral, a mélyedésbe pedig egy kanál lekvárt teszünk.

Ha nem nyomjuk be a fánkok közepét, akkor tölteni is lehet őket.

Hozzászólások