Gluténmentes hamburger


Glutenmentes-hamburger

A zsemlékhez Glutenix Foszlós kalács keveréket használok és tökéletesen olyan lesz az íze, mint a „rendes” hamburgerzsemlének. Csináltunk olyan bulit, ahol azok is ezt a zsemlét ették, akiknek nem kellett volna. Hatalmas sikere volt.  Igaz, egy kicsit időigényes az elkészítés, de csak azért, mert a zsemle formákat is én csinálom hozzájuk, mert nem találtam megfelelő méretű sütőformát. A trükk a következő: kb. 25×25 cm-s sütőpapírt ráfektetek egy szintén ekkora alufóliára és egy 750 ml-es szélesebb (uborkás üveg) befőttesüveg aljára rányomkodva zsemle sütőformát formázok. A végeit kicsit levágom egyszerűen egy ollóval, hogy ne legyen túl magas, és már kész is van a tökéletes forma.:)

A zsemlékhez a recept:

Hozzávalók (8 darabhoz):
500 g (1 csomag) Glutenix Foszlós kalács lisztkeverék
50 g tejföl
4 dl langyos tej
2 tojás sárgája
15 g élesztő
1 csipet só
szezámmag, mák vagy lenmag a tetejére

A hozzávalókat egy kézi mixerrel csomómentesre keverem és 2-2 evőkanállal a formákba teszek belőlük. A tetejüket szezámmaggal szoktam megszórni, de bármilyen mag megfelelő hozzá, vagy esetleg el is lehet hagyni őket. A kelesztésre szerintem rá kell szánni az 1 órát, hogy szépen feljöjjenek a formában és igazi bucis zsemlealakjuk legyen. Ezután kb. ½ órát 180 fokos előmelegített sütőben szép barna tetejűre sütöm őket.

Marhahúspogácsák:
A hamburgerpogácsákat marhahúsból csinálom és nem túlzom el a fűszerezést. 8-10 darabhoz legalább 750g darált marhahúst veszek. A húst kicsit összedolgozom a kezemmel egy tálban, nagyon enyhén sózom és ezután 8-10 felé osztom. Golyót formázok belőle, majd kilapítom őket jó laposra. Nagyobb legyen kicsit mint a zsemle átmérője, mert ahogy a zsír sül ki belőle, összemegy. Ha megvan a pogácsa forma, akkor mindkét felét sózom borsozom és ennyi a fűszerezés, mert a marhahús ízét nem akarhatja senki elnyomni.  Ha a pogácsák közepébe sütés előtt egy kis bemélyedést nyomunk, nem fog hirtelen összeugrani a forró serpenyőben a hús. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki sütés közben, hiszen a hamburger szaftosan az igazi.

Összeállításhoz nem adok ötleteket senkinek, mert mindenki a maga ízlése szerint állítja össze a hamburgerét.
Elkészíthetjük sajttal, baconnel, kukoricával akár még ananásszal is. Ha az alapok megvannak, már csak fantázia kérdése az egész.

Hozzászólások