Gluténmentes céklás csokoládétorta


Gluténmentes céklás csokoládétorta

Nigella eredeti receptjét kicsit átdolgozva készítettem ezt a csokitortát a következők szerint:
Hozzávalók:
– 20 dkg Alfa-mix gluténmentes lisztkeverék
– 15 dkg kristálycukor
– 1 csom. Haas sütőpor
– 5 dkg kakaópor
– 3 db tojás
– 25 dkg cékla
– 2 dl napraforgó olaj
Mázhoz:
– 12 dkg Vénusz margarin
– 12 dkg porcukor
– 2 púpozott evőkanál kakaópor
– esetleg 1 evőkanál víz (de csak ha szükséges)

A céklákat meghámozzuk, felnegyedeljük (nyolcadoljuk:)) és alufólia alatt 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig a céklát, a tojásokat és az olajat összeturmixoljuk.
Ezután a száraz és a céklás keveréket alaposan összedolgozzuk, amíg sűrű, gazdag tésztát nem kapunk.
Kikent és lisztezett tortaformában, előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A mázhoz a margarint, a cukrot és a kakaót összeolvasztjuk és simára keverjük. Ha nagyon sűrű és nehezen keverhető, akkor 1 evőkanál vizet, vagy kókusztejet keverhetünk hozzá és még melegen az elkészült torta tetejére csurgatjuk.

Az eredeti recept 26 cm-s tortaformát ír és így elég lapos lesz a tészta, de mivel elég sűrű és krém nélküli sütiről van szó, szerintem nem is kell magasabbnak lennie. Én most koszorúformában sütöttem, így elég magasra sikerült.

Hozzászólások