Gluténmentes almáspite


 

Gluténmentes almáspite

Hozzávalók a tésztához:
– 50 dkg Glutenix Alfa-mix gluténmentes lisztkeverék
– 1 Haas sütőpor
– 10 dkg kristálycukor
– 1 csipet só
– 20 dkg Vénusz margarin
– 1 db tojás
– 150 g Hulala növényi főzőkrém, esetleg laktózmentes tejföl
Töltelékhez:
– 1,5-2 kg alma (8-10 közepes db)
– 5 ek kristálycukor
– 2 tk őrölt fahéj
– 2 ek baracklekvár

Elkészítés:

A tészta előkészítése:
A lisztet először jól összekeverjük a cukorral, sütőporral, sóval, majd belemorzsoljuk a vajat, beletörjük a tojás és ráöntjük a főzőkrémet. Egynemű tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon kemény, esetleg 1-2 evőkanál növényi főzőkrémmel még lazíthatjuk.
A tésztát letakarva a hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelék:
Ehhez az almákat megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a cukorral és a fahéjjal összekeverjük.

Az almáspite összeállítása:
A tésztát majdnem félbe vágjuk, a nagyobb része lesz az alja. Lisztezett deszkán kb fél cm vastagra nyújtjuk, majd egy margarinnal kikent és lisztezett tepsi aljára tesszük úgy, hogy a tepsi oldalán is legyen belőle.
A tésztát vékonyan megkenjük a baracklekvárral, majd a kinyomkodott töltelékkel beborítjuk.

A tészta másik felét kinyújtjuk, majd beborítjuk vele a tölteléket, a széleket összenyomkodjuk.
A sütemény tetejét 1 felvert tojással megkenjük, majd villával 3-4 cm-ként megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkezett gőz ki tudjon jönni és ne repedjen ki a sütemény teteje.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.
Ezt az adagot 20*30 cm-es tepsiben sütöttem és jó vastag lett a tésztája. Ha valaki vékonyabban szereti, akkor szerintem nagyobb tepsihez is elég ez az adag.

Hozzászólások