A mézeskalács

 • glutenmentes-mezeskalacs-cikkA mézeskalácsnak hosszú időkre visszanyúló története van. A nádcukor és répacukor elterjedése előtt a méz volt az egyetlen olyan édesítőszer melyből süteményt lehetett készíteni. Ezenkívül a méz az egészséget és boldogságot jelentette a táplálkozásban és a népi gyógyításban is jelentős szerepe volt. Változatos alakja és díszítése sok jelentést hordoz. Az ókori görögök idején az állatformájú mézeskalács az isteneknek szánt állatáldozatot helyettesítette. A Püthagorasz ezeken a szertartásokon nem élő állatot, hanem mézeskalácsot áldozott. De mézeskalácsot tettek a halottak szájába, hogy kiengesztelhesse vele Cerberust, az alvilág mogorva őrét.
  Mivel a régi időkben a méz drága volt, királyi ételnek számított. Ezért csak jeles alkalmakkor készítettek ezt a süteményt. A régészeti leletek szerint a rómaiak is formázták a mézeskalácsot. Pl. Aquincumban találtak erre szolgáló edényeket. A középkorban a vallásban jelent meg a formázott mézes sütemény amit a kolostorokban készítettek. A későbbiekben jellemzővé vált a különböző díszítés, ami ünnephez vagy eseményhez volt köthető. Ilyen ünnepek voltak a karácsony, újév, húsvét, pünkösd. Házasság és keresztelő alkalmával is szokássá vált a mézeskalács ajándékozása. A nagyon díszes mézeskalácsokkal vásárokban is lehetett találkozni. Ezek itt is gyakran értékes ajándék szerepét töltötték be. Ekkor még fából készült formákban nyerte el végső formáját a sütemény. A formát fából faragták ki, a belsejébe faragtak valamilyen mintát. Ebbe tették a tésztát aminek a formáját a faragott minta adta. A tésztát ütőfával egyengették el a mintában, onnan kivéve kisütötték. A díszítés is sokféle volt. A későbbiekben a formát már a kiszúróformákkal készítettték, így a mézeskalács csak a forma körvonalait kapta meg. A mézeskalács díszítése történhetett piros ételfestékkel, színes masszával, de kis tükörrel és papírképpel is szívesen díszítették
  A tészta sokféleképpen készült, de a fő összetevők a liszt, porcukor, méz, tojás.

  Mivel a mézeskalács illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez is, ezért gluténmentes változatban is el kell tudni készíteni. A sok gluténmentes lisztkeverék megjelenésével ez már nem lehetetlen, de kísérletezést igényel. A gluténmentes lisztkeverékek egy mézeskalácsban is másképp viselkednek mint a megszokott fehér lisztek. Éppen ezért a megfelelő keverési arányokat érdemes lejegyezni, így a következő sütéseknél nem kell újra és újra kikísérletezni. Mivel nagyon sokféle gluténmenes lisztből sokféle módja létezik a gluténmentes mézeskalács készítésének, ezért érdemes ide feltölteni, akkor is, ha más is megosztotta a többiekkel a saját receptjét.

   

  Felhasznált forrás:
  Wikipedia, mezgamezes.hu, mezeskalacslap.hupont.hu

  Hozzászólások

  Megjegyzés hozzáfűzése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.